ZBĚSILOST

ZBĚSILOST

Pouze do vyprodání zásob!!!

Londýnská policie je v pohotovosti kvůli sériovému škrtiči žen a stopy, typicky hitchcockovským způsobem, vedou k nevinnému muži, který musí dokázat svou nevinu nejlépe tím, že vraha vypátrá sám. V tomto filmu se snoubí scény napětí s nezapomenutelným černým humorem.


DALŠÍ INFORMACE:
Se Zběsilostí se Hitchcock opět vrátil do své rodné Anglie po téměř dvaceti letech.
Pro Alfreda Hitchcocka měla Zběsilost zvláštní důležitost. Znamenala totiž triumfální návrat do Londýna - místa jeho prvotních úspěchů - po více než dvaceti letech.
"Jedna z věcí, které mě udivily, bylo, jak málo se město za ta léta změnilo", řekl.
Hitchcock spolu se spisovatelem Anthony Shafferem (autorem velmi úspěšné divadelní hry Čmuchal) strávili šest týdnů hledáním vhodné lokality pro film, než začala práce na scénáři. "Byl to jednoduše návrat do míst, které jsem tak dobře znal", řekl režisér.
Jeden záběr (most Tower Bridge natočený z helikoptéry) musel být přesně načasován, protože most se zvedá pouze dvakrát denně. Vrtulník přesně podle plánu létal nad Temží a pomocí velkého zoomu vytvořil iluzi letu pod mostem (letadla mají zakázáno létat pod mosty nad Temží).
Hitchcockův návrat do Anglie rozproudil debatu o tom, zda-li má být povýšen do šlechtického stavu. Jelikož byl po mnoho let americkým občanem, jednalo se o otázku spíše řečnickou. "Jen číšníci a šoféři vám říkají 'Sire Alfrede nebo Sire Georgi'", ušklíbal se Hitchcock, "Pro skutečné přátele jste dál jen 'ty smrádku'".
Režisér se nakonec stal "Sirem Alfredem" v roce 1980.
"Když natáčíte horor s Gary Grantem", uvažoval Hitchcock, "všichni v hledišti už předem vědí, že nemůže být zloduchem." Aby se vyhnul podobnému problému ve Zběsilosti, angažoval Hitchcock méně známé londýnské herce.
Hitchcock si obzvláště pochvaloval krátkou vzdálenost mezi londýnskými divadly a studiem, kde se natáčelo. Na rozdíl od Hollywoodu, který je více než 2500 mil od Broadwaye, britská studia jsou od West Endu vzdálena jen hodinu cesty, což znamenalo, že i v divadle účinkující herec může být denně k dispozici na natáčení.

Movie library