VERTIGO

VERTIGO

O Filmu:
James Stewart jako detektiv, který má fobii z velkých výšek, je najat svým přítelem, aby sledoval jeho ženu se sebevražednými sklony. Poté, co ji zachrání před skokem do zátoky, cítí, jak každým dnem roste jeho posedlost pro tuto krásnou depresivní ženu. Fascinující a mrazivý filmařský počin s nesčetnými a netradičními úhly kamery byl natočen v okolí nejznámějších pamětihodností San Franciska. Leonard Martin jej ocenil čtyřmi hvězdičkami, jakožto zlatý hřeb pro všechny sběratele, který "se prostě musí vidět několikrát".

DALŠÍ INFORMACE:
V uhrančivém filmu Vertigo otevírá Alfred Hitchcock temnou komnatu sexuální posedlosti. Aby co nejlépe vyjádřil Scottieho pocit závratě, vymyslel Hitchcock slavný trik simultánního používání zoomu v popředí a rychlých záběrů v pozadí. Roli Madeleine měla původně hrát Vera Milesová, ale kvůli těhotenství ji nakonec nahradila Kim Novak.
Vertigo bývá často označováno za Hitchcockův nejosobnější film a zároveň mezník světové kinematografie. Dnes jistě představuje jedno z nejvíce analyzovaných a diskutovaných mistrových děl.
Po svém uvedení v roce 1958 Vertigo příliš ovací nesklidilo a komerčně byl film zklamáním. "Poslední půlhodina je zoufale nudná. Chybí tam napětí a jedinou záhadou filmu je snad jen to, že by vůbec někoho mohlo zajímat, jak dopadne", napsal The London Observer. Když byl ale film znovu uveden do kin v 80. letech, kritici - včetně dřívějších odpůrců - z něj učinili stálici na prvních místech světových žebříčků návštěvnosti.
Vertigo je adaptací románu D'Entre les Morts (v angličtině "From Amongst the Dead"), jenž Hitchcocka zaujal: hlavní hrdina se zde pokouší oživit obraz milované mrtvé ženy přetvářením jiné. Režisér již počtvrté nabídl ústřední roli Jamesi Stewartovi, za partnerku mu vybral Veru Milesovou a angažoval Maxwella Andersona, aby příběh předělal přepracoval na scénář. Ale Hitchcock i Stewart byli výsledným zmateným scénářem zklamáni, a aby toho nebylo dost, Vera Milesová oznámila tu šťastnou novinu, že je v jiném stavu a odstupuje od natáčení. Hitchcock jí prý nikdy tuto "drzost" neodpustil, i když později pro něj hrála v "Příbězích Alfreda Hitchcocka" a "Psychu".
Konec problémů se scénářem nastal po příchodu rodáka ze San Francisca, Samuela Taylora, který skript oklestil od nudných scén a soustředil se více na zlidštění postav. Po pár dnech hledání vhodných lokalit v severní Kalifornii se Taylor vrátil s hotovým novým skriptem, který po pár úpravách vyhovoval Hitchcockově náročnému vkusu. "Měl jsem opravdu velkou radost, když Hitchcock ukázal scénář Jimu Stewartovi. Ten doslova vletěl do Hitchovy kanceláře v Paramountu a křičel: 'Konečně je to o opravdových lidech. Teď, když máme konečně film, můžeme jít na to!' Všichni cítili, že Hitchcockovi na filmu nevýslovně záleží, že je s ním velmi osobně spjatý."
V případě dvojrole rafinované Madeleine Elster a hrubé Judy Barton dal Paramount

Podívejte se také na:

KOLEKCE A. HITCHCOCKA I
a
KOLEKCE A. HITCHCOCKA II


Dále vychází tyto snímky Alfreda Hitchcocka na DVD:
Ani stín podezření
Marnie
Muž, který věděl příliš mnoho
Okno do dvora
Provaz
Potíže s Harrym
Psycho
Ptáci
Rodinné spiknutí
Roztržená opona
Sabotér
Topaz
Vertigo
Zběsilost

Movie library