F. L. Věk 3

F. L. Věk 3

Televizní ztvárnění rozsáhlého románu Aloise Jiráska z období našeho národního obrození je dílem autora Otto Zelenky, režiséra Františka Filipa a dlouhé řady dalších významných umělců. Historie pokořeného a ujařmeného národa, který hledá a nalézá svou ztracenou tvář, získala po vstupu armád Varšavské smlouvy v nových politických souvislostech nový smysl. Divák v ní právem nacházel podobenství s tím, co právě prožíval. A tak se staly pro schvalovatele jakékoliv zmínky o národním sebevědomí a duchovní síle víry nepřípustné. Při premiéře v roce 1971 nesměl být poslední díl F. L. Věka uveden. Teprve po roce 1989 bylo poprvé možné uvést seriál v jeho původní podobě - na DVD přichází kompletní edice seriálu.

Obsahuje

5/13
František Věk si stále více přivydělává při studiu jako hudebník. Doktor Thám ho získal ke spolupráci s vlasteneckým českým divadlem v "Boudě", komponuje hudbu k jeho hrám. Františkův hluboký cit k Paule nedošel naplnění. Paula se těžce rozstonala a František ztratil kondici. Matka Butteauová ve Věkovi vidí zajištěného ženicha a naléhá na dceru Lotty, aby si ho získala. Rozezlený otec Věk se dozvídá, jak František v Praze žije a vypraví se za ním. Otec a syn se však rozejdou ve zlém. František tedy už nemůže počítat s finanční podporou a jde prodat své cenné knihy do Krameriovy české expedice. Tam se seznamuje se samotným Krameriem a vlasteneckým knězem páterem Vrbou a je tu také profesor Vydra. Všichni Věka přemlouvají, aby knihy neprodával a Kramerius je bere jen jako zástavu a vypomáhá mu ze svého.

6/13
František po uzdravení Pauly jede s rodinou na výlet, tu ho však čeká hořké poznání - Paula miluje Václava Tháma. František nemá štěstí v lásce, a zároveň se na něj hrnou další pohromy - je zcela bez peněz a dozvídá se, že jeho matka je těžce nemocná. František se chystá domů. Před odchodem ho vyhledá Thám, platí za něj dluh u bytné a jako muž s mužem si vzájemně vysvětlí svou lásku k Paule. Thám vyslovuje naději o svém svazku s Paulou, ale ví, že divadlo není žádní zajištění pro rodinu. Věk se vydá do Dobrušky pěšky, kam dojde bos - boty nevydržely. Matce se už daří lépe, ale otec je nesmlouvavý. Nechá sice Františka pracovat v obchodě, ale kromě příkazů na něj nepromluví a dokonce ho podezírá, že mu chce sebrat nějaké peníze z pokladny. Nakonec František nevydrží a rozhoduje se k útěku z Dobrušky.

7/13
Rok 1789. Otec Věk se rozhodl vyzkoušet Františkovu poctivost. Poslal ho nakoupit plátno a svěřil mu 200 zlatých. Předem se domluvil s kupcem, ten dokonce Františka sváděl k provizi, ale mladý Věk nezklame. Spokojený otec vrátil Františkovi plnou důvěru. Jen se zlobí, že si František předplatil Krameriovy noviny. Ten se domnívá, že získá nějaké zprávy o Thámovi. Po Praze se mu velice stýská a je rozhodnut se do Prahy vrátit, dostudovat a živit se hudbou. Otec naopak chce, aby převzal kupectví. Na obzoru je válka... Cestou za nákupy se setká s chudičkou hereckou společností a Thámem. Dozvídáme se osudu rodiny Butteauových: Když Lotty neodpovědně odešla od divadla, musel pryč i otec Butteau. Thám šel za nimi ke kočovné společnosti, oženil se s Paulou. Jsou na tom všichni bídně. Věk je všechny pohostí a zažívá i radostnou událost, neboť Paula porodí synka Václava. Při porodu se jí vrátí řeč. František se Thámovi svěřuje s úmyslem vrátit se do Prahy. Thám ho zapřísahá, aby to nedělal. Jako vlastenec víc pomůže národu, bude-li dobře pracovat jako obchodník doma. Vynucuje si na Věkovi slib, že se vrátí do Dobrušky.

Movie library