F. L. Věk 2

F. L. Věk 2

Televizní ztvárnění rozsáhlého románu Aloise Jiráska z období našeho národního obrození je dílem autora Otto Zelenky, režiséra Františka Filipa a dlouhé řady dalších významných umělců. Historie pokořeného a ujařmeného národa, který hledá a nalézá svou ztracenou tvář, získala po vstupu armád Varšavské smlouvy v nových politických souvislostech nový smysl. Divák v ní právem nacházel podobenství s tím, co právě prožíval. A tak se staly pro schvalovatele jakékoliv zmínky o národním sebevědomí a duchovní síle víry nepřípustné. Při premiéře v roce 1971 nesměl být poslední díl F. L. Věka uveden. Teprve po roce 1989 bylo poprvé možné uvést seriál v jeho původní podobě - na DVD přichází kompletní edice seriálu.

Obsahuje

3/13
František nesplnil otcovo přání, aby se stal kupcem, nebo vystudoval na kněze. Dal se do studií filosofie, ale jeho největší láskou se stala hudba. V té době Praha hudbou žila. Bylo zde možné potkat W. A. Mozart, který právě komponoval pro Nosticovo divadlo novou operu, Dona Giovanniho. František, který se při studiu živí kondicemi, se dostává jako učitel hudby do rodiny Butteauových. Tady se zamiluje do své žačky, němé Pauly, a jejím prostřednictvím se spřátelí s Václavem Thámem, českým buditelským divadelníkem.

4/13
Ve čtvrtém dílu se v Praze chystá premiéra Mozartova Dona Giovanniho. František se těší i proto, že na toto představení doprovodí svou milovanou Paulu Butteauovou. Ale den před premiérou ho vyhledál kapelník Praupner, který ví, že František je dobrý muzikant, a odvede ho za Mozartem na Bertramku. Je totiž nutno nahradit dva onemocnělé členy operního sboru. František uspěje ve zkoušce, dokonce dostane od Mozarta dva dvacetníky...

Movie library