F. L. Věk 1

F. L. Věk 1

Televizní ztvárnění rozsáhlého románu Aloise Jiráska z období našeho národního obrození je dílem autora Otto Zelenky, režiséra Františka Filipa a dlouhé řady dalších významných umělců. Historie pokořeného a ujařmeného národa, který hledá a nalézá svou ztracenou tvář, získala po vstupu armád Varšavské smlouvy v nových politických souvislostech nový smysl. Divák v ní právem nacházel podobenství s tím, co právě prožíval. A tak se staly pro schvalovatele jakékoliv zmínky o národním sebevědomí a duchovní síle víry nepřípustné. Při premiéře v roce 1971 nesměl být poslední díl F. L. Věka uveden. Teprve po roce 1989 bylo poprvé možné uvést seriál v jeho původní podobě - na DVD přichází kompletní edice seriálu.


1/13 - Malý František Věk
Poprvé poznáváme hrdinu slavného románu A. Jiráska. Máme možnost sledovat Františka od dětství a seznámit se prostředím, ve kterém vyrůstal. Narodil se v roce 1769 v rodině dobrušského kupce. Už jako dítě se seznámil s křivdou, která se stala sousedovi, tajnému evangelíkovi Žalmanovi, když mu vrchnost zabavila Kralickou bibli. Ve škole učitel brzo rozeznal Františkův hudební talent. A tak ho doporučil jako choralistu k pražským benediktinům, kde mohl zadarmo vystudovat gymnázium.

2/13 - Student
V druhém dílu František studuje v pražském benediktinském klášteře a získává zde neomezený přístup do bohaté knihovny. Klášter je však později rozhodnutím císaře Josefa II. zrušen. František ze všech sil pomáhá zachraňovat nejvzácnější knihy z konfiskované knihovny. Pro sebe si odnáší Komenského spisy a také výtisk Kralické bible. Studií František zanechat nemusí. Jako premiant dostával nevelké císařské stipendium. Nevrací se tedy do Dobrušky, jak si přál jeho otec, ale zůstává v Praze.

Movie library